Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa − Państwowego Instytutu Badawczego
Innowacyjne technologie przechowywania i przetwarzania owoców i warzyw 30 czerwca 2023 r., godz. 10.00. Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych, budynek Chłodni Doświadczalnej IO-PIB. Pomologiczna 13 A, 96-100 Skierniewice, 51°57’40.7”N; 20°09’02.4”E
PROGRAM
9:30 – 10:00 - Rejestracja uczestników i zapisy na wizytę w grupach zorganizowanych w Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych (LFPPO) oraz w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO)
10:00 – 10:10 - Powitanie gości − prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor IO-PIB
10:10 – 10:20 - Informacja o Projekcie LFPPO − dr inż. Krzysztof P. Rutkowski
10:20 – 10:40 - Innowacyjne technologie przechowywania owoców − szanse i zagrożenia − dr inż. Krzysztof P. Rutkowski
10:40 – 11:00 - Nowoczesne technologie przechowywania warzyw − dr inż. Maria Grzegorzewska
11:00 – 11:20 - Zagadnienia techniczne w przechowalnictwie produktów ogrodniczych − dr inż. Zbigniew B. Jóźwiak
11:20 – 11:40 - Aktualne wyzwania dla przetwórstwa owoców i warzyw − dr hab. inż. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO
11:40 – 12:00 - Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) – wsparcie dla nauki oraz małego, średniego i dużego przetwórstwa − inż. Sebastian Siarkowski
12:00 – 12:30 - Przerwa kawowa
12:30 – 14:00 - Zwiedzanie LFPPO oraz CPPO – konsultacje z pracownikami
Wprowadzenie: Karol Mikos 12.06.2023 r.