Podsumowanie realizacji projektu „Smacznie i Zdrowo czyli tradycyjnie”
Koło Gospodyń Wiejskich Ujście Jezuickie realizowało projekt „Smacznie i Zdrowo czyli tradycyjnie” przy współpracy z Operatorem Stowarzyszenie Forum Oświatowe Klucze z siedzibą ul. Zawierciańska 30, 32-310 Klucze. Projekt sfinansowano w ramach programu lokalnych inicjatyw „FIO Małopolska Lokalnie-Północ”.
Głównym celem projektu był rozwój młodej organizacji, jaką jest Koło Gospodyń Wiejskich Ujście Jezuickie, przez zakup brakującego sprzętu gastronomicznego. Wydatki na ten cel wyniosły 5 000,00 zł.
W projekcie wzięło udział 30 osób: byli to zarówno członkowie Koła Gospodyń Wiejskich, jak i inni mieszkańcy wsi Ujście Jezuickie. W ramach projektu odbyły się wykłady prowadzone przez kucharza oraz dietetyka. Uczestnicy uzyskali dodatkową wiedzę m.in. z zakresu bezpieczeństwa, przechowywania i utrwalania żywności. Dużym zainteresowaniem uczestników cieszyły się zagadnienia związane z zasadami racjonalnego żywienia oraz prowadzenia zdrowego trybu życia. Uczestnicy projektu wzięli udział w szkoleniu z bezpiecznej obsługi sprzętu gastronomicznego. Zostało ono przeprowadzone przez kucharza przy wykorzystaniu instrukcji użytkowania i opisu użytkowego sprzętu. Omówiono również przepisy dotyczące bezpieczeństwa higieny pracy. Kolejnym etapem projektu był cykl 5 warsztatów kulinarnych, w ramach których uczestnicy przygotowywali potrawy przy współpracy z kucharzem. Po zakończonej realizacji projektu „Smacznie i Zdrowo czyli tradycyjne” zorganizowano konferencję, podczas której odbyła się degustacja potraw, a uczestnikom projektu i przybyłym gościom wręczono foldery z przepisami na potrawy.
W uroczystym podsumowaniu projektu wzięli udział zaproszeni goście: poseł na sejm RP Wiesław Krajewski, starosta powiatu dąbrowskiego Lesław Wieczorek, wójt gminy Gręboszów Krzysztof Gil, kierownik biura powiatowego ARiMR w Dąbrowie Tarnowskiej Andrzej Giza, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Dąbrowie Tarnowskiej Michał Wolak, radny Rady Powiatu Dąbrowskiego Sebastian Kądzielawa.
Udział w projekcie przyczynił się do rozwoju pasji kulinarnych, poznania nowych technik przygotowywania potraw, popularyzacji zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania wśród uczestników.
Opracowanie: Wiesław Lizak
Wprowadzenie: Marcin Janowiec 10.10.2019 r.